Voetbalclub Amsterdam

Aan het eind van de jaren 50 kwam in de Amsterdamse “Kolenkitbuurt” bijna dagelijks een groepje vrienden samen om een balletje te trappen. Er werd in de Akbarstraat verzameld om het vervolgens tegen andere “straten” op te nemen.

Omdat de groep begon te groeien, werd er op een weilandje langs de toen nog haast niet bebouwde Bos en Lommerweg gespeeld. In die periode opperden een paar vrienden het idee een echte voetbalvereniging te beginnen.

DEVO VI

Op vrijdag 26 september 1958 wordt de daad bij het woord gevoegd en werd er door 7 vrienden een voetbalvereniging opgericht. De vrienden gaven de nieuw opgerichte club de toepasselijke naam:

“Door Enige Vrienden Opgericht 1958”, kortweg DEVO’58.

DEVO’58 begon als onderhuurder te voetballen op een veld langs de huidige A10, die toen nog niet bestond, bij Sloterdijk. Onderhuurder hield in dat er bij een andere vereniging een veld werd gehuurd. Van een echt voetbalveld kon toen nog niet gesproken worden. Door de weeks liepen er koeien op het veld waardoor het ‘veld’ op zaterdagochtend eerst “ontvlaaid” moest worden.

Na verloop van tijd verhuisde de club naar het complex aan de Velserweg, ook daar als onderhuurder, maar nu bij DWS. Na een aantal jaren aan de Velserweg gespeeld te hebben, werd er wederom verhuisd.

Sportpark Sloten werd de nieuwe thuishaven van de club, echter weer als onderhuurder. DEVO’58 had ook daar geen eigen veld of kantine. De kantine was een kleedkamer en vanuit een raam werd er fris, snoep en gevulde koeken verkocht. Op het oog allemaal erg amateuristisch natuurlijk, maar het was niet anders en zo ontstond er een bijzonder hechte sfeer.

Ook op sportpark Sloten bleef DEVO’58 niet heel lang gehuisvest. Er werd wederom verhuisd, ditmaal naar sportpark Ookmeer in Osdorp. Eerst vele jaren als onderhuurder bij grote broer D.C.G. Er mocht daar een eigen houten kantine gebouwd worden. Het bleek een gigantische klus om een bouwkeet om te bouwen tot kantine. Vele leden hebben destijds vele uren van hun vrije tijd in allerhande werkzaamheden gestopt. Uit die periode komen ook de enige drie Ereleden die DEVO’58 rijk is, voort. Johan Prasing , Rene Ligthart en Ad Schmitz. Zij hebben in die periode maar zeker ook daarvoor en daarna zoveel voor de club betekend dat zij met recht de titel Erelid mogen dragen!

Eindelijk kwam in 1985, na vele jaren te hebben rondgezworven, de grote doorbraak. DEVO’58 kon eindelijk hoofdhuurder worden. Eindelijk kreeg de club haar eigen veld, het werd veld 18 ook op sportpark Ookmeer. Tegenover D.C.G. naast de Ookmeermolen en een veld met historie. Veld 18 was vele jaren het KNVB-bondsveld in de regio Amsterdam. Op dit veld werden belangrijke beslissingswedstrijden gespeeld maar ook de schoolvoetbalfinales. Vele grote en kleinere voetbalnamen hebben op dit veld furore gemaakt.

Dankzij deze stap begon DEVO’58 een echte voetbalvereniging te worden, want als hoofdhuurder had je in die tijd ook een bouwplicht. Er moesten een stenen kantine en kleedkamers gebouwd worden. Wederom dankzij veel zelfwerkzaamheid van bestuur en leden werden de kantine en kleedkamers gebouwd. Dat dit zeer vakkundig gebeurd is blijkt uit het feit dat wij nog steeds van deze accommodatie gebruik maken. Hoewel het voor de huidige begrippen allemaal wat klein is, heeft de kantine wel dat echte clubhuis gevoel, wat bij veel huidige nieuwbouwaccommodaties te vaak verloren gaat.

Nu, aan het begin van het tweede decennium van de 21 eeuw, voetbalt DEVO’58 nog steeds haar wedstrijden op het veld bij de molen. De club heeft vele gedaantewisselingen ondergaan. Heeft hoogtij dagen gekend, maar ook in zwaar weer gezeten.

In 2008 had DEVO’58 nog maar twee elftallen, de zaterdag 2 & 3 en dreigde onder druk van het Stadsdeel Osdorp en de KNVB het einde van de club. Ondanks dat er in de beide teams maar twee geboren Amsterdammers speelden hadden de overige leden zoveel binding met de club, haar vrijwilligers en vaste supporters dat zij er alles aan hebben gedaan om DEVO’58 voor het Amsterdamse voetbal te behouden.

De eerste stap was het ontstaan van de Dames 1. De vele vrouwelijke supporters die 2&3 in weer en wind steunden besloten gezamenlijk een team te vormen en daarmee het ledenaantal van DEVO’58 met 1/3 te verhogen. Met deze drie teams, die nog steeds voor DEVO’58 uitkomen en de vele vrijwilligers is de club de weg omhoog ingeslagen. Nog geen vier jaar later is DEVO’58 gegroeid naar twee dames elftallen, drie zaterdag senioren en twee zondag elftallen. Sinds het seizoen 2010/’11 heeft DEVO’58 zelfs weer een standaard elftal, iets wat de club jaren niet gehad heeft.

Mede dankzij de enorme inzet van vele leden, vrijwilligers en supporters is DEVO’58 een van de weinige clubs in Amsterdam, die haar oprichtingsjaar nog in de verenigingsnaam draagt. En dat is volledig te danken aan het DEVO-gevoel dat ieder lid, oud-lid vrijwilliger en supporter in zich heeft.

De club is in ontwikkeling en kijkt vooruit. Sinds 2009 wordt de MolenCup georganiseerd. Dit toernooi met zowel Dames,- als Herenteams is in een paar jaar tot een begrip uitgegroeid.

Ook zijn de kleedkamers een paar jaar geleden verbouwd zodat ze wee voldoen aan de hedendaagse norm.  Tot slot is er nog plek voor enkele zondagelftallen, waarbij wel gekeken wordt of het betreffende team past bij de DEVO clubcultuur van sportiviteit, vriendschap en gezelligheid, handen uit de mouwen steken en staan voor je club.

Dat is DEVO’58!

De club waar sportiviteit, gezelligheid en diversiteit gezamenlijk op één staan.